Prize si Intrerupatoare

Afiseaza: 1-24 din 315 produse

 Filtre

Aspecte importante despre montaj intrerupatoare si prize
Ati stabilit montarea corpurilor de iluminat, dar trebuie sa luati decizii si in privinta montajului de intrerupatoare si prize pentru a putea folosi cat mai usor corpurile de iluminat.Sunt cateva aspecte de care trebuie tinut cont.
Daca aveti de montat prize, e bine sa stiti ca ele trebuie sa respecte anumite standarde si ca exista chiar normative in acest sens.

    In scoli, in clase – prizele se vor monta la o inaltime de cel putin 2 m.
    In cladirile cu copii mici, cum ar fi crese, gradinite, orfelinate, spitale pediatrice sau camine – prizele se vor monta la o inaltime de cel putin 1.5 m.
    In camerele de dus, de baie, bucatarii sau spalatorii – prizele se vor monta la cel putin 1 m inaltime.
    Intrerupatoarele, sau comutatoarele se monteaza intotdeauna pe conductoarele de faza si trebuie sa fie si ele la o distanta de cel putin 0.5 m fata de corpul de iluminat.
Pe langa normativele de mai sus, manopera de montaj prize si intrerupatoare mai trebuie sa se incadreze si in niste norme estetice. Iata alte reguli de care trebuie sa se tina cont in practica.
    Montajul prizelor trebuie sa fie la cel putin 0.3 m de tocul usii sau marginea peretelui si la o inaltime de cel putin 0.4 m fata de pardoseala.
    Montajul prizelor in bucatarie se va face la inaltime de 1.5 m fata de pardoseala.
    Montajul prizelor pentru centralele electrice sau termice trebuie sa respecte si ele 1.5 m inaltime fata de pardoseala.
    Intrerupatoarele sau comutatoarele se vor localiza la cel putin 0.3 m de tocul usii sau marginea peretelui si la o inaltime de 0.8 m fata de podea pentru a fi facila actionarea lui.
    Tot in cazul intrerupatoarelor sau comutatoarelor, trebuie avut grija la cum sunt pozitionate – astfel, la montaj, trebuie tinut cont de faptul ca lumina trebuie sa se aprinda daca este apasata partea de jos a butonului. In cazul intrerupatoarelor sau comutatoarelor cu lumini, ledul acestora va fi pozitionat in jos pentru a indica corespunzator, pe intuneric, locul unde trebuie actionate.
Prizele si intrerupatoarele se pot ingropa in perete. Sunt prize si intrerupatoare care au contacte de protectie – un contact de cupru care se prinde de nulul bransamentului, sau de o conducta metalica de preferat de apa calda.
In baie se pot monta doar prizele prevazute cu un grad crescut de rezistenta la intemperii.
La montaj prize pentru aparatele de barbierit – care se face de obicei langa chiuveta – trebuie avut in vedere ca acestea sa fie alimentate de un transformator adecvat de tensiune care sa nu aiba o putere mai mare de 15 w.
Montajul prizelor etanse se face intotdeauna in plan vertical si se realizeaza cu suruburi fixate in urechile de prindere cu care sunt dotate prizele.
Intrerupatoarele sau comutatoarele se monteaza prin fixarea cu suruburi in perete. Acestea au niste talpici prevazuti cu lacasuri si gauri destinate suruburilor.
Daca instalam un intrerupator pe un perete de lemn, este foarte important ca el sa fie asezat pe o placa dintr-un material necombustibil – de preferat o placa metalica. Placa aceasta dintre intrerupator si peretele de lemn va realiza protectia peretelui in caz de incendiu.
 

Suport clienti Luni – Vineri: 9:00 – 17:00

0786441349 vanzari@gavros.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!